Συμπτώματα και Θεραπεία σε ασθένειες ψαριών του γλυκού νερού

Αυτή η σελίδα αφορά τις νόσους των ψαριών του γλυκού νερού και παρέχει την κοινή ονομασία τους, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας για τα άρρωστα ψάρια του γλυκού νερού . Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο στην δεξαμενή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε σωστή διάγνωση της ασθένειας των ψαριών του γλυκού νερού και να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί τα τροπικά ψάρια σας έχουν την ασθένεια ή έχει ξεκινήσει ένα πρόβλημα. Πολλές ασθένειες, που ξεσπούν  στα ψάρια οφείλονται  σε θέματα μεταφοράς  ή την ποιότητα του νερού. Αν έχετε μόλις δημιουργήσει το ενυδρείο σας, διαβάστε σχετικά για  το σύνδρομο του νέου ενυδρείο ή τον κύκλο του αζώτου.

                                                               Καραντίνα

Είναι μια πολύ καλή ιδέα να έχουμε μια μικρή δεξαμενή καραντίνας για τα νέα ψάρια, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το ψάρι για μερικές εβδομάδες πριν από την προσθήκη των ψαριών στην κύρια δεξαμενή σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη δεξαμενή καραντίνας για τα ψάρια σας που έρχονται κάτω με μια ασθένεια των ψαριών του γλυκού νερού ώστε  να αποφευχθεί  η προσθήκη χημικών ουσιών στην κύρια δεξαμενή σας. Πάντα να εγκλιματίζετε σωστά  τα ψάρια σας  χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε το υποκείμενο πρόβλημα πριν την εφαρμογή θεραπείας. Πολλές φορές υπάρχουν ζητήματα ποιότητας του νερού που πρέπει να αποκατασταθούν πρώτα. Ελέγξτε την ποιότητα του νερού σας με αντιδραστήρια (tests) ώστε να κατανοηθεί η ρίζα του προβλήματος. Υπάρχουν  αντιδραστήρια σε χαρτάκια που ελέγχουν μέχρι και 6 στοιχεία του νερού.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κάθε είδους φαρμακευτική αγωγή για τα τροπικά ψάρια σας, αφαιρείτε πρώτα τον άνθρακα από το  σύστημα φιλτραρίσματος σας. Αν μείνει μέσα, ο άνθρακας θα αφαιρέσει το φάρμακο από το νερό, και δεν είναι καλό. Διαβάστε τις οδηγίες στο μπουκάλι εν υδωρ  πολύ προσεκτικά!

Για να συνοψίσω, πρώτα να προσδιορίσετε την αιτία της νόσου των ψαριών του γλυκού νερού, να διορθώσετε οποιοδήποτε εμφανές πρόβλημα  (προβλήματα με την ποιότητα του νερού και συγκάτοικοι-επιθετικότητα άλλων ψαριών), ώστε να καταλάβετε  ποια ασθένεια των ψαριών σας έχει ξεσπάσει  παρατηρώντας τα συμπτώματα και στη συνέχεια εφαρμόζετε την θεραπεία μόνο εάν είναι απαραίτητο.

                                   Ασθένεια / Πρόβληματα/ συμπτώματα Θεραπεία

Δηλητηρίαση από αμμωνία ,Κόκκινα ή φλεγμονή βράγχια. Τα ψάρια λαχανιάζουν  για τον αέρα στην επιφάνεια. Πιθανοί λόγοι :Καινούργιο ενυδρείο  ή ένα ενυδρείο με πάρα πολλά ψάρια. Η δηλητηρίαση από αμμωνία είναι εύκολα να προληφθεί. Αποφύγετε την προσθήκη ακριβών και λιγότερο σκληραγωγημένων  τροπικών  ψαριών μέχρι να «στρώσει» το ενυδρείο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το στρώσιμο του ενυδρείου σας παρακαλούμε να διαβάσετε σχετικά με τον κύκλο του αζώτου του ενυδρείου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ουσία που ονομάζεται ζεόλιθος για να βοηθήσει την απορρόφηση της αμμωνίας, αλλά η καλύτερη λύση είναι να εξασφαλιστεί ότι το ενυδρείο σας έχει κάνει τον κύκλο του (ενεργά νιτροβακτηρίδια) και ότι η δεξαμενή σας δεν είναι υπερπλήρεις. Εάν δεξαμενή σας δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο του αζώτου, θα πρέπει να εκτελέσετε συχνές αλλαγές νερού για να κρατήσει τα επίπεδα της αμμωνίας κάτω, ή να προσθέσετε νιτροβακτηρίδια του εμπορίου.

 Κύριες  Ασθένειες

Camallanus σκουλήκια Κόκκινο ή ροζ σκουλήκι που προεξέχουν από τον πρωκτό. Τα ψάρια μπορεί να γίνουν  απαθή  και πρησμένα. Αρνούνται να φάνε .Πώς να απαλλαγείτε από τα Camallanus Worms / νηματωδών? Χρήση εκτοstop instant της εν ύδωρ για άμεση απαλλαγή με μπανιάρισμα των ψαριών και μεταφορά τους σε άλλο ενυδρείο ενώ συνγχρόνως απολυμάνει τις πληγές που άφησαν τα εκτοπαράσιτα. 

Ενώ το εκτοstop direct προσφέρει 5 ημερη οριστική θεραπεία στο ενυδρείο σας χωρίς να προσβάλει φυτά και γαρίδες απαλλάσοντας τα ψάρια σας από τα εκτοπαράσιτα και τα αυγά τους με αποτέλεσμα να μην ξαναεμφανιστούν.

Argulus είναι παράσιτα σαν τα τσιμπούρια των σκύλων  που  μεταφέρονται τα αυγά τους από ανοιχτά κυκλώματα και προσκολλώνται στην σάρκα τρέφονται από το αίμα του ψαριού.

Ενώ συγχρόνως μεταφέρουν  διάφορες ασθένειες , επίσης επιφέρουν αναιμία καθώς και προβλήματα οσμωτικής πίεσης καθώς καταστρέφουν την επιδερμίδα και τον ιστό των ψαριών , τα ψάρια υποφέρουν και από το στρές που τους προκαλείτε από την ενόχληση.

 Προφανώς αυτό αποδυναμώνει τα ψάρια και μια βαριά προσβολή θα σκοτώσει γρήγορα το ψάρι

Τα Argulus συχνά αναφέρονται ως ψείρα ψάρια ή ψάρια ψείρες. Είναι καρκινοειδών εξωπαράσιτα (εξωτερικά παράσιτα). Υπάρχουν τρία είδη που μπορεί να βρεθεί στο ΗΒ και όλα είναι εξίσου επιζήμια για τα ψάρια

.

Argulus θα αρχίσει ωοτοκία, όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει 10C ή περισσότερο και θα συνεχιστεί μέχρι η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Σε λίμνες που θα φτάσουν στο μέγιστο αριθμό τους προς το τέλος του καλοκαιριού.

Τα Argulus είναι μικρό διαμέρισμα του δίσκου διαμορφώνεται σε εμφάνιση και ένα πρασινωπό πορτοκαλί ημιδιαφανές χρώμα και όταν συνδέεται σε μεγάλο χρυσόψαρο ή koi μπορούν να είναι πολύ δύσκολο να δούμε.

Argulus έγχυουν  ένα  δηλητήριο από την  σπονδυλική τους στήλη, το δηλητήριο αρχίζει την «πέψη» της σάρκας και στη συνέχεια το Argulus χρησιμοποιεί το στόμα για να καταπιεί την προ- πέψη σάρκα. Τα Argulus είναι πολύ ευκίνητα και μετακινούνται από τα ψάρια σε ψάρια, αυτό έχει κίνδυνο προφανώς την εξάπλωση της νόσου αλλά και οι πληγές που άφησαν τα Argulus είναι μια εύκολη κατάσταση για δευτερογενείς λοιμώξεις να πάρετε μια λαβή. Οριστική θεραπεία με χρήση εκτοstop direct της εν υδωρ.

Υδρωπικία ή Malawi Bloat  φουσκωμένη ψάρια, τα λέπια προεκταμένα, πιθανή απώλεια ή μείωση του χρωματισμού του σώματος. Αυτό δεν είναι πραγματικά μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα μιας βακτηριακής λοίμωξης ή  ενδεχομένως από υποσιτισμό, κακή διατροφή . Υπάρχουν φάρμακα διαθέσιμα όπως το Baction, αλλά  προσπαθήστε  να αυξήσετε  την ποιότητα του νερού εκτελώντας μια αλλαγή νερού 25% κάθε δεύτερη μέρα και να αυξήσει την ποιότητα των τροφίμων. Εάν η κατάσταση των ψαριών σας δεν βελτιωθεί, δοκιμάστε το φάρμακο. Αφαιρέστε τυχόν διήθηση του άνθρακα πριν από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής επειδή ο άνθρακας θα αφαιρέσει το φάρμακο από το νερό.

Ich, Ick ή White Spot (Ichthyophtirius) μικρές λευκές κηλίδες  ενός χιλιοστού εμφανίζονται κυρίως στα πτερύγια, αλλά και στο σώμα. Μοιάζει με τα τροπικά ψάρια σας έχει αλάτι σε όλο αυτό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Ich Το  Ich συνήθως προκύπτει λόγω της κακής ποιότητας του νερού. Μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του νερού σας έως 82 βαθμούς Κελσίου για να επιταχύνει το χρόνο κύκλου του παρασίτου. Αφαιρέστε τυχόν διήθηση του άνθρακα πριν από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής επειδή ο άνθρακας θα απορροφήσει το φάρμακο. Εύκολα μπορούν να προληφθούν με τη χρήση μιας δεξαμενής καραντίνα για μερικές εβδομάδες πριν από την εισαγωγή νέων αφίξεων στην κύρια δεξαμενή σας. Θεραπεία με το Αντιπαρασιτικόν της εν υδωρ

Fin Rot Rotting  σάπισμα στα πτερύγια, απώλεια της όρεξης και κάθονται στον πάτο της δεξαμενής. Αυτό οφείλεται σε  βακτήρια που μολύνουν  τα πτερύγια του ψαριού.Μπορεί να ξεκινήσει από εκφοβισμό και επίθεση από άλλα ψάρια  Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα του νερού, ή σε συνδυασμό . Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα. Αφαιρέστε τυχόν διήθηση του άνθρακα πριν από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής επειδή ο άνθρακας θα απορροφήσει το φάρμακο. Πριν από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής αν και προσπαθήστε να αυξήσετε την ποιότητα των τροφίμων που ταΐζετε τα ψάρια σας,  αλλά και σε συχνότερη αλλαγή νερού πάντα με προσθήκη αντιχλωρίου.Θεραπεία με Baction της εν υδωρ.

Προληπτικό και sphongistop ενάντια σε μυκυτιάσεις και βακτηριακές ασθένιες κυρίως εξωτερικά και στα βράγχια των ψαριών

Μύκητας Βαμβάκι  (αλλά και παθογόνα βακτήρια) στο σώμα που μπορεί να εμφανιστούν ως λευκό ή γκρι χρώμα. Να είστε βέβαιος ότι η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή  ,εκτελώντας συχνές αλλαγές νερού. Αν τα ψάρια σας προσβληθούν από  μια ασθένεια τότε μπορεί να αναπτύξει και δευτερογενείς λοιμώξεις μύκητα και βακτήρια . ή και το αντίθετο. Θεραπεία με  Προληπτικόν της εν υδωρ το οποίο δεν στρεσάρει τα ψάρια! και περιέχει και πανίσχυρα συνδιασμό βοτάνων με δράση ενάντια σε ευρύ φάσμα μικροοργανισμών καθώς προσφέρει και αντιφλεγμονόδη δράση.Ενδέχετε να βλάψει μονο τα πολύ ευαίσθητα και τρυφερά φυτά οπως το γκαζον ή το κερατοφυλουμ ντεμέρσουμ. αλλά δεν βλάπτει τις γαριδες! Ή το sphongistop το οποίο περιέχει ακριφλαβίνη και κολλοειδή άργυρο! κάτι που το καθιστά ασφαλή για τα υδρόβια φυτά  και με μεγάλη θεραπευτική ικανότητα στα ψάρια αλλά δεν κάνει για γαρίδες.

Τρύπα στο κεφάλι -HHD, που μερικές φορές αναφέρεται ως επι-κεφαλής τρύπες και η διάβρωση από την πλευρική γραμμή - HHD Μικρές οπές ή εγκοπές στο κεφάλι του ψαριού, προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να δείξει σημάδια κατά μήκος της πλευρικής γραμμής των ψαριών. Μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Υπάρχουν πολλές θεωρίες εκεί έξω, αλλά υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ως προς το τι ακριβώς προκαλεί αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, μπορεί να αποδοθεί σε κακή ποιότητα του νερού, η έλλειψη της σωστής διατροφής ή / και τη χρήση ενεργού άνθρακα για παρατεταμένες περιόδους. Να είστε βέβαιος ότι η ποιότητα του  νερού είναι πολύ καλή. Δώστε τους τροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνες  και χορηγείστε το κατάλληλο φάρμακο για HHD.

Υπεύθυνος μικροοργανισμός hexamita , θεραπεία με metronidazole.

Νιτρώδη / νιτρικά άλατα Δηλητηρίαση Τα Τροπικά ψάρια είναι ληθαργικά ή ακουμπούν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού ,Προχωρήστε  σε διαγνωστικά τεστ  και μετρήσεις σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα . Η δηλητηρίαση από Νιτρώδη / νιτρικά άλατα δεν είναι μια ασθένεια, αλλά θα σκοτώσει τα τροπικά ψάρια σας, αν δεν διορθωθεί. Προκύπτει από την ανάληψη ενός μεγάλου βιο-φορτίου στο σύστημα φιλτραρίσματος ή από μη επαρκή αλλαγές νερού. Εκτελέστε αμέσως μια μερική αλλαγή του νερού (1/3)και να παρακολουθεί στενά τα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών αλάτων μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση. Αν θέλετε  να έχετε πάρα πολλά ψάρια στη δεξαμενή και θα πρέπει να εκτελέσετε πιο συχνές αλλαγές νερού. Αναγνώσεις  για νιτρώδη με  κιτ δοκιμών στο νερό σας θα δείχνουν ότι η δεξαμενή σας είναι ακόμα στο στάδιο του  κύκλο του αζώτου, ή υφίσταται ένα μίνι-κύκλος αν έχετε προσθέσει πρόσφατα περισσότερα ψάρια στη δεξαμενή. Θεμιτή η χρήση νιτροβακτηριδίων. bacterlifen της εν ύδωρ αλλά φθσικά και ζωντανοί μοικροοργανισμοί 

στο προϊόν της εν ύδωρ το Βιοstart σε 30 και 10 ml.

Οξυγόνου λιμός περισσότερα ή όλα τα ψάρια βρίσκονται συνήθως στην επιφάνεια του νερού. Στέκονται λαχανιασμένα στην επιφάνεια του νερού. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού. Υψηλότερες θερμοκρασίες νερού απαιτούν υψηλότερα επίπεδα του οξυγόνου. Θα πρέπει να αυξηθεί ο  αερισμός  στη δεξαμενή με πέτρες αέρα ή / αντλίες και να αυξηθεί ο ρυθμός  ροής στα φίλτρα σας. Προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του νερού με κυμαινόμενο παγάκια σε πλαστικά σακουλάκια και απενεργοποιώντας το φως της δεξαμενής. Αν το φως του ήλιου εισέρχεται στην δεξαμενή από ένα κοντινό παράθυρο, δοκιμάστε να κλείσετε τις κουρτίνες. Επίσης, αν έχετε ένα  υπερπλήρη ενυδρείο θα πρέπει σίγουρα να αυξηθεί ο αερισμός στη δεξαμενή σας.

Pop-Eye  Ένα ή και τα δύο μάτια φαίνεται να, προεξέχουν  αφύσικα, "σκάει" ή προεξέχει. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας βακτηριακής λοίμωξης,αλλά δεν είναι αυτό απόλυτο.. Προσπαθήστε να δώσετε τα ψάρια σας με τον καλύτερο δυνατό νερό πραγματοποιώντας συχνές αλλαγές νερού. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενδεδειγμένη θεραπεία,. Αν είναι δυνατόν, να αυξήθει η  ποιότητα των τροφίμων. Ή και  συμπλήρωμα με τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνες.θεραπεία με Baction της εν υδωρ

Ασθένεια Νυκτικής κύστης ψαριών Τα ψάρια έχουν μια δύσκολη περίοδο και διαμένουν σε όρθια θέση σε ασταθή κολύμβηση. Τα Χρυσόψαρα οράντα  είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε προβλήματα με τη νηκτική κύστη. Μερικοί χομπίστες  ταίζουν με  μπιζέλια τα ψάρια τους για την αντιμετώπιση αυτής της μόλυνσης. Ίσως αυτό λειτουργεί βοηθώντας στη διαδικασία της πέψης. Δοκιμάστε το εξής: να σταματήσετε  τη διατροφή των ψαριών για λίγες μέρες, δώστε στο ψάρι ιδανικές συνθήκες νερού, εκτελώντας συχνές μικρές αλλαγές νερού (10% κάθε εβδομάδα) και να δούμε αν το πρόβλημα θα διαλευκανθεί .Επίσεις μπορεί να βοηθήσει  η προσθήκη αλατιού για ενυδρεία σε αναλογία 0,1 με 0,3% πχ αν έχουμε 20 λίτρα τότε 20 γρ, αλάτι καλά διαλυμένου σε κούπα με νερό.Σε περίπτωση που είναι υπεύθυνα βακτήρια για την κατάσταση αυτή τότε θα έχει αποτέλεσμα η χορήγηση Baction  της εν υδωρ.

Velvet (oodinium) Velvet μοιάζει πολύ με ich αλλά είναι σαν βελούδο εμφανίζεται ως μικρότερα κίτρινο ή γκρι σκονισμένα κηλίδες στο ψάρι. Τροπικά ψάρια με βελούδο θα έχουν γρήγορο ανοιγόκλεισμα βραγχίων και μπορεί να τρίβετε στις επιφάνειες της δεξαμενής και σε βραχάκια. Θεραπεία με Αντιπαρασιτικόν  της  εν υδωρ για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής παρασίτωσης.

                                          Γενικά

Σε κάθε περίπτωση τα βελτιωτικά εν ύδωρ : προληπτικόν το  αντιστρες  και το αντιχλώριο με αλοη βέρα στόχο έχουν την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού των ψαριών καθώς και την ενίσχυση της προφυλακτικής

Επιδερμίδας τους, ώστε να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας ασθένειας που τύπου

Βακτηριακής ,παρασιτικής  ή ιογενής , αν όμως υπάρξει καθυστέρηση και εκτεταμένη προσβολή

από ασθένεια τότε θα  πρέπει να αντιμετωπισθεί με τα συμβατικά φάρμακα της σειράς εν υδωρ  ανάλογα την περίσταση.